Етапи виготовлення просфори

Матеріали: мука, дріжджі, вода; готове замішане (ще не печене) тісто для просфори; готова (спечена) просфора.

Поясніть учасникам, що приготована просфора на Божественній Літургії перетвориться у Тіло Ісуса Христа. Тому її приготування — дуже відповідальна робота. Весь процес супроводить молитва (Ісусова молитва).

Запросіть усіх добре вимити руки.

Покладіть на столі складники, необхідні для виготовлення просфори (мука, дріжджі, вода). Зберіть учасників навколо столу. Дозвольте учасникам доторкнутися до складників, добре їх розглянути.

Поясніть, що муку отримують із зерен пшениці; потрібно змолоти багато зерен, щоб отримати стільки муки. Вода тримає муку разом. Дріжджі допомагають тісту рости.

Розкажіть про етапи приготування просфори для Євхаристії.

Змішайте дріжджі й воду, та усі разом спостерігайте, що відбуватиметься. Ця суміш повинна постояти 10 хв., а потім потрібно додати до неї муку і решту води.

Покажіть учасникам не печену просфору. Дайте їм змогу до неї доторкнутись, відчути її на дотик.

Покажіть дітям готову, випечену просфору. Нехай вони її оглянуть, візьмуть у руки, подумають про її відмінності від звичайного хліба.

Покажіть, як священик розділяє просфору для Євхаристії, або попросіть священика показати дітям, як він готує хліб для Божественної Літургії, як це відбувається у храмі.

Покажіть дітям чашу, дискос, зірку тощо, і поясніть, для чого ці речі вживають.

Розрізаючи просфору, поясніть дітям, що перед Божественною Літургією священик ставить частички просфори на дискос.

Ці частички пригадують нам, що ми — Божа родина, а Божественна Літургія — спільна справа. На Божественній Літургії ми перебуваємо разом з Матір’ю Божою, святими і всіма людьми, які прийшли взяти участь у Євхаристії.

Випікання просфори

Матеріали: чверть чайної ложки сухих дріжджів; 1 склянка теплої води; З склянки пересіяної муки.

Розчиняйте сухі дріжджі у теплій воді протягом 10 хв.

Додайте муку до розчину дріжджів, старанно змішуючи.

Місіть 15-20 хв. Розрізаючи тісто, перевірте, чи є у ньому повітряні бульбашки. Коли вже немає повітряних дірок, сформуйте хлібину, поставте у форму, прикривши серветкою і покладіть у тепле місце на 30-60 хвилин, або й на довше, поки не підніметься.

Коли хлібина готова, проткніть її декілька разів тріскою, щоб вийшов залишок повітряних пухирців. Попередньо розігрійте піч до 210° С.

Перед випіканням можна на хлібині витиснути ініціали: ІС ХС НІ КА, що означає «Ісус Христос перемагає».

Скропіть хлібину холодною водою, щоб надмірно не припеклась.

Випікайте при 210° С протягом 60 хв., під кінець зменшуючи температуру.

Коли хлібина охолоне, обгорніть її вогким рушником, щоб зм’якла, і передайте її вашому священикові, як дар для Святого Причастя.

Примітка: Не додавайте до тіста цукру, солі чи інших продуктів, не вказаних у рецепті.

 Як додаток до заняття пропонуємо розмальовку “Агнець і частиці просфори на дискосі.